Ülkemizde ve Dünya’da iş kazalarının önlenmesi için pek çok düzenleme yapılıyor ve çeşitli önlemler alınıyor. Ancak bu önlemler yeterli gelmiyor ve her yıl binlerce işçi iş kazaları sonucunda yaşamını yitiriyor. AB’nin resmi istatistik kurumu olan Eurostat ile SGK verilerini baz aldığımızda Türkiye, işçi ölümlerindeilk sırada geliyor.
İş kazasının ardından bir yıl içinde yaşamını yitiren kişinin ölümü, Avrupa’da ölümlü iş kazası olarak değerlendiriliyor. Verilere göre en çok iş kazasının meydana geldiği ülke Almanya. Örneğin 2015 yılında Almanya’da 844 bin 541 iş kazası meydana gelmiş ve 450 işçi hayatını kaybetmiş.
Türkiye SGK verilerine bakacak olursak 2015 yılında meydana gelen iş kazası sayısı 241 bin 547, ölümcül kaza sayısı ise 1252. Almanya’da neredeyse 4 kat fazla iş kazası gerçekleşmesine rağmen ölümlü iş kazası sayısı Türkiye’nin yarısı, bu orana baktığımız zaman ülkemizdeki ölümlü iş kazası oranının oldukça yüksek olduğunu görüyoruz.
Peki bu kadar yönetmelik ve yasa çıkmasına rağmen rakamlarda bir iyileşme var mı derseniz, maalesef istenen oranda bir düşüş gözükmüyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri uygulamada yaşanan problemler ve eğitim yetersizliği. Burada iş güvenliği uzmanlarına ciddi bir görev düşüyor, öncelikle bu mesleği yalnızca bir iş kapısı olarak görmemeliyiz, iş güvenliği uzmanlığı yaptığımız işyerinde çalışanların hayatının bize bağlı olduğunun farkına varmalıyız. Unutmamalıyız ki işçilerin hayatları alacağımız maaştan daha önemli ve bu meslekte patron sözü dinlemek diye birşey yok.