Gece Çalışmaları
- Gece çalışması saat 20:00-06:00 arası saatleri arasındaki 11saati kapsayan dönemdir.
- Sağlık kuralları bakımından günde 7,5 saat yada daha az çalışılması gereken işlerde posta sayısı ve süresi günlük çalışma süresini aşamaz.
- Bir işçi postası ile yürütülen işlerde posta sayısının artması ve çalışma süresinin kısalması nedeni ile işçilerin ücretlerinden indirim yapılamaz.
- Gece çalışmalarında 18 yaşını doldurmayan çocuk ve genç işçiler çalıştırılamaz.
- *Gece çalışanlar 11 saat dinlendirilmeden çalıştırılmaz, gece çalışması için sağlık raporu almak şarttır.
- Haftanın bir günü 24 saatten az olmamak üzere ve nöbetleşe yoluyla haftalık tatil verilir. *Gece ve gündüz işletilen ve nöbetleşe işçi postaları çalıştırılarak yürütülen işlerde postalar; en fazla bir iş haftası gece çalıştırılan işçilerin, ondan sonra gelen ikinci iş haftasında gündüz çalıştırılmaları suretiyle ve postalar birbirinin yerini alacak şekilde düzenlenir.
- Nitelikleri dolayısıyla sürekli çalıştıkları için durmaksızın birbiri ardına postalar halinde işçi çalıştırılarak yürütülen işlerde posta sayısı 24 saatlik süre içinde en az 3 işçi postası olacak şekilde düzenlenir. Ancak turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti verilen işlerde bu düzenleme 24 saatte 2 posta şeklinde olacak şekilde düzenlenebilir.
- Gece ve gündüz postalarında iki haftalık nöbetleşme esası da uygulanabilir.
- Gece çalışması nedeniyle sağlığının bozulduğunu raporla belgeleyen işçiye işveren, mümkünse gündüz postasında durumuna uygun bir iş verir.
- İşveren gece postalarında çalıştırılacak işçilerin listelerini ve bu işçiler için işe başlamadan önce alınan ve periyodik sağlık raporlarının bir nüshasını ilgili bölge müdürlüğüne vermekle yükümlüdür.
- İşçi eğer çalışma süresinin en az 4 saati(mesainin yarısından fazlası) gece vardiyasına denk gelirse gece çalışması sayılır.
- İşverenler işe gireceklerin isim listeleri ile periyodik sağlık raporlarını il müdürlüğüne vermekle yükümlüdür.