in

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, kanun kapsamında bulunan işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli çalışmaların yapılmasını ve işyerinin şartlarının iyileştirilmesini amaçlamaktadır. Ayrıca 6331 Sayılı Kanun, işverenin sorumlulukları ile hem işçi hemde işverenin haklarının ve yükümlülüklerini belirlemektedir.

30.06.2012 yarihli resmi gazetede yayınlanan 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu, işyerlerindeki çalışan sayısı ve işyerinin teklike sınıfına göre kademeli olarak uygulanmaya başlamıştır.

6331 sayılı kanun işçinin çalışanın olduğu her yerde geçerlidir, kamu ve özel sektör gibi bir ayrım bulunmamaktadır.

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu metni word formatında görüntülemek ve indirmek için tıklayın.

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu metni pdf formatında görüntülemek ve indirmek için tıklayın.

Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği alanında atılan en büyük adımlardan bir tanesi 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu‘nun çıkartılmasıdır. Bu kanun kapsamında iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli eğitimleri ve görevlendirilmeleri sonucunda iş güvenliği alanında büyük değişimler yaşanmıştır. Her ne kadar geç kalınmış olsa da 6331 Sayılı Kanun ile birlikte ülkemizde iş güvenliği kültürü oluşmaya başlamıştır. Bu kültürün tamamen yerleşmesi ve iş kazalarının azalmasını sağlamak için önemli bir adım olsa da yalnızca bu kanunun çıkartılması yeterli değildir. Gerçek anlamda iş kazası sayısında bir düşüş hedefliyorsan çıkartılan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu tam olarak uygulanmalıdır. Yaptırımların uygulanması kanunun çıkmasından bile daha önemlidir çünkü uygulanmayan bir kanunun hiç bir katkısı olmayacaktır. Bu nedenle denetimlerin arttırılması ve kanunu uygulamayanlar için ağır yaptırımların uygulanması hayati önem taşımaktadır.

Geriye dönüm baktığımızda 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu bize ne kazandırdı, iş kazası sayısı azaldı mı, ölümlü ya da yaralanmalı kaza sayısı kanundan önce kaçtı, kanundan sonra kaç oldu, bu soruların cevabının aramak ve çıkan sonuçları iyi değerlendirmek lazım. Maalesef bu sayılar incelendiği zaman 6331 Sayılı Kanun pek işe yaramış gibi gözükmüyor, yaşanan kazaların sayısı her geçen gün artıyor, bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi de denetim eksikliği. Bu eksiği gören işveren de, iş güvenliği uzmanı da görevini yerine getirmemeye başlıyor ve üzücü olaylar yaşanıyor.

Kısacası 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamlı bir kanun, yukarıdan kanunu indirip inceleyebilirsiniz ancak bu kanunun uygulanmasının ne kadar önemli olduğunu da unutmayın.

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik

İş Kazası İstatistikleri

Avrupa’da En fazla işçi ölümlerinin yaşandığı ülke Türkiye